Skip to main content
Bygherre
Kvitebjørn Varme A/S
Årstal
2014
Størrelse
2000 m2
Type
Varmeværk
Anlægssum
75 mio. NKR

Varmeværk Tromsø

Projektet for Kvitebjørn Varme A/S i det nordlige Norge er det første varmeværksbyggeri, som Arkikon er involveret i uden for Danmark. Med Weiss A/S som totalentreprenør på maskinsiden stod Arkikon for bygningsdelen af den nye affaldsforbrænding i Tromsø. Det nye anlæg er etableret ved siden af Tromsøs affaldssortering. Denne placering er oplagt, da man derved kan fraskære transportomkostningerne af det brændbare affald. Tidligere blev affaldet kørt 700 km til forbrænding i Sverige, men nu kan Kvitebjørn Varme fremover selv stå for forbrændingen.

Placering

Bygningen er placeret med ryggen op ad et fjeld, og foran bygningen ligger den nordnorske skærgård med de flade fjelde som et smukt baggrundsbillede. Tromsø ligger så højt mod nord, at solen ikke altid når at komme over horisonten. Mørket har derfor været en faktor i de arkitektoniske overvejelser. For eksempel er de store tanke mod øst belyst i forskellige farver, og farvekontrasterne i bygningens facadematerialer er mere markerede, end de normalt ville være. Der er et terrænspring i området på tre meter, som bygningen er placeret ind i. Dette er der draget fordel af, da det derved ikke har været nødvendigt at grave affaldslageret ned i den hårde, norske granit. Lastbilerne kan i stedet tippe deres last af på det øverste terrænniveau, og fra dette niveau er der også adgang til administrationen.

Arkitekturen og funktionaliteten

Kraftvarmeværket blev delt op i tre bygningsdele, da byggeriet skulle opføres i forskellige tempoer, for at kunne sætte produktionen i gang så hurtigt som muligt.

Facaderne på kedelhallen og lagerbygningen er bygget op i betonelementer, og i betonen er der lavet skæringer, som danner et bånd, der føres rundt om bygningen. Administrationen skiller sig tydeligt ud i forhold til de to industribygninger, hvilket er gjort for at give brugerne en tydelig forståelse af bygningernes forskellige funktioner. Her er der lavet et orange bånd, som skaber overgang fra de to store volumener til administrationen.

Kontaktpersoner