Skip to main content
Bygherre
Kalundborg Forsyning
Årstal
2016
Størrelse
600 m2
Anlægssum
7,2 mio. kr.
Område
Sjælland

Varmepumpeanlæg Kalundborg

Danmarks største varmepumpeanlæg blev opført som en del af Kalundborg Forsynings spidslastcentral. Varmepumpen blev indviet af H.M. Dronning Margrethe i 2017, og hos Arkikon er vi stolte over vores rolle som totalrådgiver på byggeriet, hvor Østermark Entreprenørforretning var totalentreprenører.

Fra spildevand til ‘ressource-vand’

Kalundborg Forsynings nye varmepumpeanlæg udnytter restvarmen i det 25 grader varme spildevand fra Kalundborg Renseanlæg til at producere fjernvarme til byens fjernevarmenet. Anlægget består af tre varmepumpelinjer, der hver har fire varmepumper. Det giver anlægget en størrelse på 10 MW, der gør det muligt at dække ca. en tredjedel af fjernvarmebehovet i byen. Samtidig er processen, hvor spildevand omdannes til en ny ressource, et innovativt initiativ, der markerer Kalundborg Forsynings grønne omstilling og cirkulære tankegang.

Gennemtænkte arkitektoniske detaljer

Det innovative varmepumpeanlæg er pakket ind i funktionel arkitektur, der understøtter det høje ambitionsniveau. Dimensionerne for bygningen tager udgangspunkt i den eksisterende pumpestation. Til den nye spidslastcentral er der tilføjet en rationel sammenbygning, hvor funktionaliteten og rummeligheden er prioriteret.

De bærende stålkonstruktioner og paneler er monteret på bagmurselementer i beton, og tagkonstruktionen er afsluttet med en trapezplade. Den øverste del af facaderne er udført som sandwichpaneler med en udvendig zinkbeklædning, mens den resterende del af facaden står i gul-røde mursten med en lys gul fuge.

Kontaktpersoner