
Enormt Power-to-X-anlæg i Kassø kan snart sættes i drift
32.000 ton grøn metanol.
Så meget kan verdens største kommercielle Power-to-X-anlæg i Kassø producere om året, når det er fuldt udbygget.
Så langt er European Energy dog ikke helt nået endnu. Lige nu er man nemlig i fuld gang med at idriftsætte anlægget, og i løbet af de kommende måneder forventer man at kunne producere den første grønne metanol. Herefter kan man sende den videre til store virksomheder som Mærsk, Lego og Novo Nordisk.
Det bliver en stor milepæl i projektet, som efterhånden har været undervejs i nogle år. Derfor glæder projektleder for byggeri og anlæg Kristoffer Momsen Sloth sig bestemt også til, at man snart kan trykke på start-knappen:
– Lige nu er der fuld damp på kedlerne, og alle mand arbejder på at få systemerne til at virke. Vi er i en virkelig hektisk periode, hvor der arbejdes intenst på at få alt til at køre. Så vi ser frem til, at anlægget kommer i drift inden længe, siger han.
Et vigtigt fundament
Som rådgivere og arkitekter på bygge- og anlægsdelen af projektet har vi spillet en rolle helt fra de spæde skridt. Vi har designet al indvendig bygningsmasse og fundamenter til anlægget – og har haft det i udbud.
Derudover har vi rådgivet European Energy igennem myndighedsprocessen, stået for indvendigt kloakarbejde og fagtilsyn – og fungeret som byggeleder helt frem til afleveringen af vores del af projektet i slutningen af 2024.
Vi har med andre ord været med til at støbe fundamentet til det enorme anlæg, der i dag tårner op i Kassø. Både bogstaveligt talt – og i overført betydning.
Og det har ifølge vores byggeleder på projektet, Dennis Frandsen, været en enormt spændende opgave:
– Det har været et vildt byggeri og noget større, end man lige regnede med på papiret. I så stort et projekt dukker der ofte uforudsete udfordringer op undervejs. Især når man bygger noget, der ikke er set noget magen til før, siger han og fortsætter:
– Så det, vi startede med at tegne, er ikke helt det, vi er endt med at bygge. For eksempel måtte vi øge mængden af beton fra 8 til 15 kubikmeter for at kunne klare den last, der skal stå ovenpå.
Store byggerier kræver stor fleksibilitet
Den fleksibilitet og omstillingsparathed, der netop skal til i så stort et byggeprojekt, var en af grundende til, at European Energy valgte Arkikon som samarbejdspartner, fortæller Kristoffer Momsen Sloth.
Ifølge ham havde man fra starten af sat fokus på at skabe et godt samarbejde mellem rådgivere og entreprenører i projektet. Og det var en bold, Arkikon greb, siger projektlederen:
– Vi havde hørt i branchen, at Arkikon er en god og stabil samarbejdspartner, som kan levere praktiske løsninger på store industrianlæg. Og vi fik på mange måder bekræftet, at de har et godt kendskab til, hvilke rammer der kræves for at føre så stort et projekt ud i livet, fortæller han og fortsætter:
– Det er en vigtig erfaring at have med, når man står med det, der jo reelt set er et udviklingsprojekt, hvor rammerne ikke er helt klare fra starten. Min oplevelse er, at Arkikon har været meget fleksible i at finde de gode løsninger og se muligheder frem for begrænsninger.
Lige i vores ånd
Vi er i Arkikon enormt stolte over at have været med til at føre så banebrydende et projekt ud i livet.
Det taler lige ind i vores ånd at kunne bidrage til energibyggeri, der gør en reel forskel i den grønne omstilling.
Tusind tak for et godt samarbejde i projektet til European Energy, entreprenør Chr Johannsen og Soft & Teknik, der har leveret den tekniske del af anlægget.