Skip to main content

Nyt innovationscenter skal gøre KMC til global sværvægter

16 feb, 2023

Ambitions- og motivationsniveauet er helt i top hos vores team, der er rådgivere på skabelsen af et 5.000 kvm innovationscenter for KMC (Kartoffelmelcentralen) i Brande.

KMC har – med det 60 mio. kr. store byggeri – ambitionen om at skabe et kundevendt innovationscenter, som rummer et miks af lager, kontorer, udviklingsfaciliteter, laboratorier og en pilothal til afprøvning af tekniske forsøgsopstillinger, der skal placere og fastholde dem i den globale liga af stivelsesproducenter.

Mange fag i spil

“Med NCC-selskabet og Jakobsen & Blindkilde som totalentreprenør står vi for projekteringsledelsen af det store projekt, der bringer de fleste af vores fagkompetencer i spil,” forklarer arkitekt Mark Fænø Simonsen, der er ansvarlig for teamet. “Vores arkitektrolle er, ud over myndighedsbehandling og udarbejdelse af et bygbart projekt, at skabe en sammenhængende helhed ud af de udfordringer, som løbende opstår igennem projekteringsforløbet.”

Derudover er en lang række af Arkikons eksperter på opgaven. “Vores certificerede statiker og konstruktionsingeniører fastlægger det overordnet beton-byggesystem og den tværfaglige projektering med elementleverandørerne.”

Kontorer, laboratorier og pilothallen er installations-tunge opgaver, der skal implementeres i bygningen med store krav til pladsforhold og føringsveje. Det medfører en del udfordringer for de forskellige ingeniører, der blandt andet arbejder med VVS, ventilation, el samt udarbejdelse af et overordnet brandprojekt.

Komplekst byggeri

Selve byggeriet er en tilbygning og udvidelse til nogle af KMC’s eksisterende faciliteter. “Den færdige bygningsmasse bliver i tre etager – fire med kælder – og den indeholder en del variationer med bygningsafsnit i forskellige etagehøjder, tagterrasse, gårdhave og varierende glasfacadepartier.”
For Mark er det indsigtsgivende at være med til at skabe et innovationscenter og et miljø, hvor folk fra hele verden med forskellige baggrunde kan smelte sammen og udveksle specialviden om kartoflen og dens egenskaber. “Det er fascinerende, at stivelsen i kartofler bruges så innovativt og til så mange forskellige ting ud over fødevareindustrien, og jeg troede ikke, at det krævede så mange forskellige laboratorieforhold.”

KMC har kunder i 90 lande og havde i 2022 en nettoomsætning på 2,3 mia. kr. Projektet forventes afsluttet i marts 2024.