
Nyt, stort fjernvarmeanlæg tårner op i Hadsund
Er man gået forbi det lokale varmeværk i Hadsund for nylig, har man måske bemærket, at en ny, stor bygning er ved at tårne sig op.
Lige nu er man nemlig i fuld gang med at opføre en ny stor akkumuleringstank på 6.000 m3 og en elkedel på 15 MW – lige ved siden af den gamle tank.
Hadsund Fjernvarme mangler både kapacitet og fleksibilitet i varmeproduktionen – og den udfordring skal de to anlæg være med til at løse. Det vil fremtidssikre fjernvarmen og give robusthed overfor prisændringer, fortæller direktør Bo Holt Andreassen.
– Vores produktion bliver flerstrenget med elkedlen, som kan dække den kapacitet og spidslast, vi mangler om vinteren. Samtidig ligger der en forsyningssikkerhed i de nye anlæg, som vi håber kan hjælpe os med at udfase en del af vores biomasse, siger han.
Får et samlet udtryk
Arkikon er med i projektet som rådgiver for totalentreprenør Østermark, der leverer bygningen til AEA, som står for opførelse og installation af de nye anlæg.
Vores rolle har i den forbindelse blandt andet være at få Hadsund Fjernvarmes tanker og intentioner til at gå op i en højere enhed i et udførelsesprojekt, der koordineres med AEAs leverancer og giver entreprenøren et gennemarbejdet udgangspunkt for byggeriet.
Da bygningen i den ene ende sammenbygges med den eksisterende akkumuleringstank og i den anden ende med en ny akkumuleringstank, er ønsket fra varmeværkets side, at helheden får et samlet udtryk, fortæller Bo Holt Andreassen.
– Det er to massive, sorte, tunge akkumuleringstanke. Derfor har vi valgt at placere elkedlen og de tekniske installationer i en glaskonstruktion i bunden, så vi får bundet dem sammen med noget let, forklarer direktøren.
Kræver teknisk snilde
For os er det altid glædeligt, når bygherren lægger op til, at både æstetikken og funktionaliteten skal tænkes ind i byggeriet. Det forpligter nemlig, når man bygger store forsyningsanlæg – såsom en akkumuleringstank.
Men det kræver også teknisk snilde at presse elkedlen og alle installationerne ind mellem de to tanke, fortæller Jesper Quist Hauskov. Han er partner og projektchef i Arkikon og vores projektleder på byggeriet i Hadsund.
– Det har været vores opgave at udarbejde projektmaterialet, så vi kunne få byggeriet til også at fungere i praksis. Og jeg er ikke i tvivl om, at vi ender med flot udtryk, siger han og uddyber:
– Den nye akkumuleringstank udsmykkes med samme grønne striber som den eksisterende tank, og med glaskonstruktionen i teknikbygningen bliver de grønne spær i bygningen tydelige. Glasset gør samtidig, at vi kan se direkte ind til teknikken, som rent faktisk producerer varmen.
Byggeriet skrider frem
Fundamentet er lagt, stålet er rejst, og som det seneste har AEA opstartet taget på akkumuleringstanken.
Ifølge teknisk designkoordinator hos AEA, Vagn K. Andreasen, er taget nu tæt på bygningen, og man kan gå i gang med at lave de indvendige installationer. Han fortæller, at samarbejdet med Arkikon er gået forrygende:
– Arkikon har lavet nogle gode tegninger og har været på forkant med byggeansøgningerne. Og jeg oplever, at de skaber nogle gode løsninger, hvis noget skal justeres eller ændres, siger han og fortsætter:
– De har jo en del erfaring med lignende projekter, så hvis vi har tekniske udfordringer, er de klar til at hjælpe. De har sådan set været gode fra første dag.
Hadsund Fjernvarme forventer at kunne tage de nye anlæg i brug allerede fra foråret.