Skip to main content

Ingeniøren er Køge Søbad-byggeriets »køkkenchef«

10 mar, 2021

Tredje del af miniserien ‘ARKIKON i projektet’

Der er mange folk, fag og fagligheder at holde styr på, når der skal opføres et splinternyt luksushotel med 150 værelser og et stort wellness-område med spa og pool. Sammen med bygherren står Arkikon for projekteringsledelsen af det nye Køge Søbad, der bliver på mere end 10.000 kvm. Eller som ingeniør og partner Bo Brøgger Rasmussen udtrykker det: “Det er et stort og præstigefyldt projekt.”

Intenst samarbejde

Et så stort projekt involverer mange forskellige fagfolk, og Arkikon, med Bo i spidsen, har den overordnede opgave at koordinere projekteringen og stå for beregningerne af de bærende konstruktioner. “Der er tilknyttet andre eksterne arkitekter og ingeniører med forskellige specialkompetencer, og vores rolle er at få det hele til at spille sammen. Her trækker vi på vores egne erfaringer, og vi er gode til at bruge hinanden på tværs af fagene, hvilket også betyder, at vi ofte tænker længere i processen og løser udfordringer, før de bliver til problemer.”

Bo forklarer, at 3D-modellering af hotelbyggeriet udgør en helt central del af samarbejdet. “Folk sidder spredt i hele landet, og de kan alle tilgå vores modellerede og meget detaljerede visualiseringer af konstruktionerne og selv arbejde med dem indenfor netop deres fagområde.” At de forskellige fagentrepriser er spredt på forskellige lokationer betyder, at der jævnligt afholdes videomøder. “Jeg har typisk en håndfuld Teams-møder om ugen, og vi mødes også fysisk for at kigge hinanden i øjnene,” fortæller Bo.

Forebygger fejltagelser

Når der bruges ekstra ressourcer på at opbygge konstruktionerne i 3D, hænger det også sammen med de mange fagentrepriser. “Det skal ikke bare tage sig godt ud, når det står færdigt,” forklarer Bo, “Det skal også være bygbart. Det nytter ikke noget, vi overser nogle af de virkelig mange tekniske detaljer, et så stort og kompliceret byggeri indeholder. Det er lidt vildt, hvor præcist vores folk er i stand til at tegne det op i 3D.”

Både indretningsarkitekter, og de der senere skal drive hotellet, er allerede koblet på opgaven. “Alt bliver designet på nøjagtige mål og tolerancer, så det passer til det enkelte værelse og placeres helt nøjagtigt i modellerne. Fordi de kan vendes og drejes, giver det en langt bedre forståelse for, hvordan det kan udføres i virkeligheden. Det betyder mindre risiko for byggefejl, og er på den måde en slags forsikring for, at både tidsplan og budget holder.”

Bo regner med at byggetilladelsen er klar om et par måneder, så piloteringen kan starte inden sommerferien. Køge Søbad forventes at stå færdig sidst i 2024.