Skip to main content
Bygherre
SUEZ Water A/S
Årstal
2021
Størrelse
1810 m2
Anlægssum
20 mio. kr.
Område
Sydjylland

Rensningsanlæg Fredericia

Som arkitekter på verdens største rensningsanlæg baseret på MBBR-teknologi i Fredericia, fik Arkikon en langt større og vigtigere rolle i projektet end projektleder Bent Holm Nielsen havde forestillet sig.

Arkikon bidrog med langt mere end bare godt design

Da Arkikon blev valgt som arkitekt på et nyt rensningsanlæg til behandling af produceret vand fra råolieproduktion i Fredericia, havde bygherren ikke forventet, at vi ville levere ret meget andet end et flot og funktionelt byggeri.

Men da projektet først gik i gang, fik Bent Holm Nielsen, som ledte projektet på vegne af konsortiet SUEZ-MTH, lidt af en overraskelse.

Han fortæller nemlig, at vi skilte os ud ved at påtage en langt større rolle i projektet, end det egentlig var meningen – simpelthen fordi vi selv bød ind på at løse mange af de udfordringer, som opstod løbende i projektet.

– Arkikon har været projektets blæksprutte, og den rolle har de løst med bravur. De har været behjælpelige med at finde ud af, hvor der for eksempel skulle søges forskellige godkendelser og har udarbejdet dokumenter til myndighedstilladelser, fortæller Bent Holm Nielsen og fortsætter:

– Det er et meget stort arbejde, som man normalt ikke forestiller sig, et arkitektfirma påtager sig,

Kompleks teknologi stiller store krav

Det nye rensningsanlæg kan håndtere 700 m³ spildevand fra råolieproduktion – om dagen. Det kræver en kompleks teknologi og flere forskellige behandlingstrin på anlægget for at sikre, at det færdigbehandlede produktionsvand opfylder udledningskravet.

De komplekse og kemiske arbejdsprocesser stiller høje krav til bygningsdelen og gav et omfangsrigt koordineringsarbejde mellem projektets parter. Og her er Bent Holm Nielsen glad for, at Arkikon påtog sig ansvar for at arbejde på fælles løsninger på alle plan.

Ved at trække på vores erfaring med teknisk byggeri og stærke koordineringsevne på tværs af fag, kunne vi nemlig bidrage til en forening af arkitekturen, konstruktionerne og installationerne.

– Arkikon har budt ind, når vi er rendt ind i alverdens myndighedskrav til projektet og har ikke mindst stillet med folk, der både har lavet sikkerhedsvurderinger og har været medspillere på de tekniske løsninger, siger han og fortsætter:

– I det hele taget var folkene meget velforberedte, når de mødte op, og der kunne altid findes en løsning, hvis vi løb ind i udfordringer.

Der har været mange fagligheder i spil, for at få de tekniske løsninger til at gå op i hen højere enhed – herunder arkitekt Johan Grimsæth, bygningskonstruktør med særlig interesse i bæredygtigt byggeri og livscyklusanalyser Dzemal Bijedic, og bygningskonstruktør Steffan Marx. Mark Fænø Simonsen, som er arkitekt med baggrund som bygningskonstruktør og tømrer, var projektleder på byggeriet og samlede alle trådene hos Arkikon.

Funktionaliteten er vigtig for hverdagen

Selvom vi i forbindelse med projektet i Fredericia er gået ud over rollen som arkitekt, har omdrejningspunktet for vores arbejde selvfølgelig stadig været selve designet af byggeriet.

For at understøtte anlæggets formål har det fra SUEZ-MTH og Bent Holm Nielsen været vigtigt at få en robust og vedligeholdelsesfri bygning med funktionaliteten i højsædet. Helt centralt var det at få de fysiske rammer til at understøtte driften og personalets gode rutiner i forhold til sikkerhed og hygiejne.

Vi har derfor udarbejdet planløsningen med udgangspunkt i arbejdsgangene, og her er rækkefølgen på de enkelte komponenter og rum vigtig i forhold til behandlingstrinnene.

Anlægget rummer forskellige zoner, som personalet bevæger sig imellem, og vi har arbejdet med at skabe et flow, der gør processen så enkel som muligt. Det samme er gjort med øje for det personale, der står for den tekniske drift og vedligehold af maskinerne.

Det hele er leveret til tiden og til den pris, der var aftalt, fortæller Bent Holm Nielsen. Og derfor er han også fuldt ud tilfreds med samarbejdet:

– Normalt sidder et arkitektfirma ude på sidelinjen og har ikke meget med alt det tekniske i projektet at gøre. Jeg har aldrig oplevet, at et arkitektfirma har indgået i et projekt på denne måde og har påtaget sig så mange forskellige opgaver med så stort et engagement, som Arkikon har, siger han.

Kontaktpersoner