Skip to main content
Bygherre
Løsning Fjernvarme
Årstal
2024
Størrelse
843 m2
Type
Varmeværk
Område
Midtjylland

Varmepumpeanlæg Løsning

Løsning Fjernvarmes to nye fjernvarmebygninger med plads til blandt andet varmepumpe, elkedel, værksted og lager er designet med henblik på, at der skal være sammenhæng mellem økonomi, praktik, grøn energi – og ikke mindst det visuelle.

Et sammenhængende byggeri

Da Løsning Fjernvarme havde brug for to helt nye fjernvarmebygninger, var sammenhæng den store overskrift for kravene til projektet.

Byggeriet skulle hænge sammen på tværs af økonomi, praktik og grøn energi. Og der skulle ikke mindst være en visuel sammenhæng med Løsning Fjernvarmes eksisterende bygninger.

For at få løst den opgave valgte man Arkikon som bygningsrådgiver i projektet. En beslutning, man på ingen måde har fortrudt, fortæller Esben Iversen. Han er direktør for LV Forsyningsservice og ansvarlig for drift og administration af Løsning Fjernvarme.

– Arkikon har haft en ledende rolle i projektet og har været med til byggemøder, stået for sikkerhed og meget andet. De har budt ind med løsninger på både praktiske udfordringer, men også det visuelle udtryk – og vi har været åbne overfor at prøve deres ideer af, forklarer han og fortsætter:

– De har været dybt inde i projektet. Det betyder, at vi har fået en sund vejledning hele vejen igennem, som gør, at vi i dag står med et byggeri, som vi er meget glade for. Vi har et udtryk, som går igennem alt, og vores bygninger hænger sammen rent visuelt. Man kan simpelthen let genkende alle bygninger, der hører til Løsning Fjernvarme.

Perfekte arbejdsrammer

Helt konkret er den ene af Løsning Fjernvarmes nye bygninger en produktionsbygning, som kan indeholde tre varmepumper med en samlet kapacitet på 5 MW, elkedel på 15 MW og pumper.

I foråret 2024 kunne Løsning Fjernvarme endelig tage varmepumperne i brug – og man oplever nu, at bygningen giver de perfekte rammer til, at man kan producere varmen til forbrugerne, siger Esben Iversen.

– Den anden bygning er en kombibygning med transmissionspumper, værksted og lager. Den har givet os nogle ordnede forhold for vores medarbejdere, da de har fået et stort værksted og professionelle lagerfaciliteter. Det er med til at gøre dem mere effektive i arbejdet, forklarer han.

Vi sikrer en rød tråd

Fra det indledende møde om projektet og de første skitser tager et byggeprojekt som det i Løsning godt og vel et års tid. Selve byggeriet kan klares på tre-fire måneder, så det er forarbejdet og dét at få etableret et godt projektfundament, der kræver tid og kræfter.

Når vi som i Løsning er med fra den helt tidlige start til byggeriets afslutning, er bygherren sikret en rød tråd gennem hele projektet.

Vores arkitekt Henrik Juncker forklarer, at en af vores fornemste opgaver kort sagt går ud på at opfylde bygherrens ønsker i et ambitiøst og realistisk projekt med stor sikkerhed og tryghed i processen.

– For Løsning Fjernvarme var det vigtigt at undgå så meget beton som muligt. Det har vi forsøgt at efterkomme – men selvfølgelig uden at påvirke omkostningerne for meget, og uden at vi går på kompromis med den eksisterende arkitektur siger han og fortæller kort om Arkikons designvalg i projektet:

– I designet har vi ladet os inspirere af farverne og materialiteten på det eksisterende flisværk og ført den røde farve fra døre og porte over i panelerne, som lyser op om aftenen. Til lagerbygningen har vi inkorporeret samme betontype, som er brugt til flisværket, mens betonen er udeladt i varmepumpebygningen for at mindske brugen.

Løser udfordringer gennem kommunikation

Intet byggeri er uden justeringer og omstillinger undervejs i processen – hvilket et teknisk byggeri som det i Løsning let kan løbe ind i.

– Der kan nogle gange være tvister, som skal løses, og det gør vi gennem kommunikation med de andre aktører, som er involveret, forklarer Henrik Juncker og fortsætter:

– Vi er altid mange forskellige aktører på et projekt som i Løsning. Det kræver en del koordinering, så vi er sikre på ikke at gå i vejen for men i stedet understøtte hinanden.

Esben Iversen har i løbet af projektet oplevet netop koordineringen af projektstyringen som en af Arkikons styrker, fortæller han.

– De har haft et godt overblik fra starten af og har været grundige i at afdække de udfordringer, der kunne komme. Jo bedre forberedt man er, jo færre overraskelser får man – og jeg har oplevet, at Arkikon har været løsningsorienterede og dygtige til at sikre den gode dialog i byggeriets faser, siger han og tilføjer:

– Så samarbejdet har bare spillet. Det betyder også, at vi har fået et resultat med et balanceret udtryk, som hænger sammen miljømæssigt og økonomisk – også i fremtiden.

Kontaktperson