Skip to main content
Bygherre
Syddjurs Kommune
Årstal
2020
Størrelse
742 m2
Anlægssum
7,5 mio. kr.
Område
Østjylland

Brandstation Rønde

En brandstation udfylder en vigtig samfundsmæssig funktion og er samtidig en spændende og ikonisk bygning for mange – både børn og voksne. På Bækkelundsvej i Rønde står der en ny en af slagsen. Arkikon har været totalrådgiver på den 742 kvm store bygning, der rummer alt fra garager til slukningskøretøjer og ambulancer til personalefaciliteter for redderne.

Logistik og indretning

I forbindelse med en udrykning er tiden afgørende, og det gør bygningens logistik til et springende punkt. Fra alarmen går, og til den kan afblæses igen, er der mange specielle krav og hensyn, der skal tages højde for. Hele bygningen er indrettet efter det aktivitets-flow, der er i forbindelse med en alarm. Lige fra den starter, til det tilbagevendende folk og køretøjer skal afrenses og hurtig klargøres til næste udrykning. Flowet er derfor analyseret og grundigt gennemtænkt for at opnå en helt korrekt fungerende bygning.

Kileform og signalfarver

Grunden består af et skrående terrænforhold og et kileformet areal, hvilket også afspejles i bygningsudformningen og løsningen af kørerampen i skellet til nabobebyggelsen, der fik en støttemur. Den dominerende del af facaden er udført i rødlakeret stålplader, der danner en reference til brandstationer og brandbilers typiske farver og står i kontrast til de øvrige grå betonflader. Derved udtrykker bygningsmassen både en genkendelighed og en stor råstyrke samtidig med, at store vinduespartier som gør den transparent og mere åben.

Den nye brandstation rummer som nævnt ambulancecentral, administration og undervisningslokaler. Her er gulvene beklædt med linoleum i to grønne nuancer, der i kombination med et stort lysindfald giver et beroligende udtryk til gavn for ambulance- og brandfolkene.

Kontaktpersoner