Administrationsbygning Tårnby
Cirkulært byggeri
Når man står foran et gammelt, nedslidt vandværk, er den mest naturlige tanke måske at lade det nedrive.
Sådan tænkte de bare ikke i Tårnby Forsyning, da deres 95 år gamle vandværksbygnings skæbne skulle afgøres. I stedet for bare at rive den ned valgte man at undersøge, om den i stedet kunne løse forsyningens efterhånden voksende pladsudfordringer.
Og her kom Arkikon ind i billedet. Tårnby Forsyning rakte nemlig ud for at få vores hjælp til at undersøge, om de gamle rammer kunne omdannes til en ny og rummelig administrationsbygning.
– Tanken var, at vi på en cirkulær måde kunne få noget fornuftigt ud af en gammel teknisk bygning ved at bruge den til et helt nyt formål. Opgaven var at skabe flest mulige arbejdspladser og møderum samtidig med, at man bevarede det overordnede udtryk for bygningen, forklarer direktør i Tårnby Forsyning, Raymond Skaarup, og fortsætter:
– Det har Arkikon excelleret i, så det gamle vandværk har fået nyt liv. Vi har fået tilføjet en masse vinduer og lys – og så har man fundet på nogle spændende løsninger med niveauer og rum. De har virkelig været tro mod tankerne bag projektet.
En spændende opgave med alle kompetencer i spil
Arkikon har været totalrådgiver på den ”nye” administrationsbygning i Tårnby – og det betyder, at man har stået for alt – fra idéoplæg til aflevering af byggeriet.
Det er dermed alt fra arkitekter, konstruktører, konstruktions- og vvs-ingeniører til byggeleder og el-installatør, som har været med fra Arkikon.
Vores arkitekt, Ulla Rosenlund Knudsen, har ageret projektleder – og hun er netop stolt af, at man har kunnet bringe så mange kompetencer i spil.
– Det er jo en positiv udfordring at skulle ombygge noget gammelt til noget nyt. Det giver noget til byggeriet. Helt personligt som arkitekt er det fedt – både fordi man genbruger, men også på grund af det benspænd, en eksisterende bygning med dens strukturer giver at arbejde ud fra. Denne slags projekter vil vi meget gerne arbejde med i Arkikon siger hun og tilføjer:
– Der skal også lyde en stor ros til bygherren, Tårnby Forsyning, for at være åbne over for løsningerne og opmærksomme på at gemme artefakter fra den gamle bygning. Det viderebringer en historie og fortælling, som man slet ikke får, når man bygger nyt.
Tro mod det oprindelige udtryk – men med moderne rummelighed
Gamle bygninger gemmer ofte på overraskelser.
Og sådan var det bestemt også i Tårnby – for al den teknik, der ligger inde i bygningen, har man ikke nødvendigvis overblikket over, når man sætter gang i arbejdet, fortæller Ulla Rosenlund Knudsen:
– Du kan ikke se tingene i sådan et gammelt byggeri, før du skiller dem ad. Når man laver sådan en ombygning, opstår der en del løsninger undervejs, som man måske ikke lige havde forventet, men som giver noget interessant til bygningen, fortæller hun og fortsætter:
– Udtrykket for Tårnby Forsynings nye administrationsbygning har helt konkret været fokuseret på at bevare den ydre struktur fra det gamle vandværk med det fine teglbyggeri, som er karakteristisk både for Tårnby og for sin tid.
Det har vi bygget videre på med en overbygning, som meget tydeligt fletter gamle og nye mursten sammen, så man ikke er i tvivl om, at der er bygget ovenpå det gamle – men i samme stil.
– Indenfor har vi haft stor fokus på at udnytte kvadratmeterne bedst muligt, fordi Tårnby Forsyning virkelig mangler plads. Den oprindelige bygning havde 2,5 etage, og den form har vi arbejdet videre med, mens vi har fået integreret så mange gode møde- og arbejdsrum som muligt, fortæller Ulla Rosenlund Knudsen og fortsætter:
– Og så er det jo vigtigt, at man får nok dagslys ind, når det er et byggeri, man skal sidde og arbejde i. Derfor har vi arbejdet meget med vinduespartier i de eksisterende facader. De eksisterende vinduer var alle indrammet med tegl. Det har vi arbejdet videre med således, at øgede vinduesarealer har fået nye teglrammer og de eksisterende er bibeholdt.
Præcis som håbet
At det lige blev Arkikon, der løb med opgaven i Tårnby skyldes ifølge Raymond Skaarup særligt de mange gode referencer, Arkikon har i forsyningsbranchen.
I referencerne så han en samarbejdspartner, der netop kunne excellere i at renovere og samtidig bevare det gamle. Det var lige præcis det, han havde gået og ledt efter, siger han.
Og det endelige resultat lever bestemt også op til direktørens forventninger:
– Jeg synes, Arkikon har kørt et godt projekt og har været gode til at finde løsninger på de udfordringer, der er kommet undervejs. Vi har fået det, vi håbede på – og både jeg og mine folk har set frem til hverdagen i de nye lokaler, siger han og tilføjer:
– Så vi kunne sagtens finde på at vælge Arkikon igen i et andet byggeri.