Skip to main content

Fleksibelt og fremtidsparat ’fyrtårn’ giver flere muligheder

27 nov, 2019

Randers’ ikoniske vandtårn bliver til et nyt og moderne byggeri. Mulighederne er mange, og æstetikken er i højsædet. Arkikons vision med projektet er at forene de historiske rødder med fremtidens ambitioner, hvor funktionaliteten er fleksibel og tidløs.

PRESSEMEDDELELSE
Arkikon, november 2019

Randers’ ikoniske vandtårn bliver til et nyt og moderne byggeri. Mulighederne er mange, og æstetikken er i højsædet. Arkikons vision med projektet er at forene de historiske rødder med fremtidens ambitioner, hvor funktionaliteten er fleksibel og tidløs.

En god historie, en markant beliggenhed og et æstetisk udtryk, der emmer af potentiale. Det ikoniske vandtårn i Randers har meget at byde på og en spændende fremtid foran sig.

Arkitekt- og ingeniørfirmaet Arkikon er optaget af byens vision om at forbinde by og vand og arbejder på at skabe et symbolskt fyrtårn. Et tårn, der rager op over byen og symboliserer udviklingen og ambitionerne for fremtidens Randers. En bygning, der guider og inspirerer byplanlæggere, borgere og turister.

”Målet er at designe en bygning, der passer ind i den moderne byudvikling. Bygningen skal være funktionel uden at være begrænset til en enkelt, bestemt funktion,” fortæller Thomas Enevold, CEO hos Arkikon.

Fra vandforsyning til kreativt værksted eller store boligdrømme

Vandtårnet på Hadsundvej 94, Randers NØ, er opført i årene 1949-50 af entreprenørfirmaet Højgaard & Schultz og tegnet af arkitekt Poul H. Mørck. Tårnet er bygget i armeret in-situ beton i en modernistisk-funktionel stil, som er typisk for sin tid, og med gennemtænkte kvalitetsmaterialer, der fremstår flot på trods af årenes slid.

”Indtil oktober 2009 er vandtårnet blevet brugt til at sikre trykket i forsyningen gennem en vandsøjle på ca. 30 meter over vandforsyningsledningerne. Men i dag bruger vi en bedre og mere miljørigtig teknologi, hvor man ikke behøver et tårn for at sikre et stabilt vandtryk,” forklarer Peter Nordahn, Vandforsyningschef i Verdo.

Efterfølgende har det 38 meter høje tårn været vært for åbent hus-arrangementer som den årlige Vandets Dag. Den smukke 360o udsigt over byen og fjorden fra en højde på ca. 94 meter over havets overflade har tiltrukket mange besøgende og fungeret som en attraktion i sig selv. Og netop attraktionsfaktoren giver anledning til fyrtårns-titlen. En titel, der stiller krav til funktionaliteten.

”Vi respekterer historien – bygningens oprindelige æstetik og funktionelle form. Derfor arbejder vi videre med de skarpe linjer og funktionaliteten i fokus i et moderne udtryk og med et karakteristisk bærende system. Vi giver plads til nye funktioner, både fysisk og økonomisk,” siger Thomas.

Bolig, restaurant, kontor eller noget helt fjerde. Uanset hvilke funktioner vandtårnet får, vil det altid være kendt som et af byens højtravende vartegn.

Historiske detaljer i fleksible og funktionelle rammer

Detaljerne i træ og stål er enkle og robuste. Funktionaliteten og den minimalistiske stil tilfører bygningen en tidløs elegance, som peger videre mod fremtiden og inspirerer designet af det nye fyrtårn.

”Vi bevarer højden, så det luftige udtryk i den udvendige konstruktion består. Indvendigt fremhæver vi trapperummets enkelthed med en ny trappe og elevatorskakt, vi lægger udenpå den eksisterende, så det lever op til moderne standarder,” tilføjer Thomas.

Arkikon bruger benene fra den gamle vandtank og erstatter tanken med en ny, der efterlader ingen tvivl om tårnets oprindelse. I stedet for vand skal den nye tank kunne rumme mennesker.

Tårnet skal opføres med fleksible vægge og installationer, hvor byggesystemet kommer i moduler, der bygges præfabrikerede, før de hejses op i tårnet. De præfabrikerede moduler optimerer arbejdsgange og kvalitet, og de stiller store krav til planlægningen. Installationerne skal nemlig følge modulerne, så indretningen kan ændres med tiden.

Heldigvis er teknikken en vant udfordring hos Arkikon, der har flere års erfaring med komplekse forsyningsbygninger – gamle som nye. Og fordelene er ikke til at tage fejl af. Et modulsystem muliggør, at rummene kan tilpasses løbende til flere forskellige funktioner.

Byens gamle vandtårn bliver til et nyt fyrtårn. I den næste tid bliver det afgjort, hvilke funktioner det nye tårn får. Alle muligheder er åbne, der er højt til loftet og masser af luft til ambitionerne.

Følg mediedækningen her: