Nyt varmeværk i Benløse er klar til de kolde måneder
I Ringsted-forstaden Benløse står et helt nyt varmeværk nu klar til at forsyne forbrugerne med fjernvarme i de kolde måneder, der kommer.
Det nye varmeværk er baseret på halm og har en kapacitet på 12 MW. Dermed kan det hjælpe Ringsted Forsyning med at sikre fjernvarme til de mange nye forbrugere, som man lige nu er ved at koble på i forstaden.
Varmeværket er designet og projekteret af Arkikon – og udover Benløse kan det også forsyne en række erhvervskunder i den nærliggende Ringsted Business Park.
Det har hele tiden været målet, at man kunne tage det nye halmværk i brug frem mod fyringssæsonen i år – og derfor er Ringsted Forsynings projektleder på byggeriet, Martin Overbjerg, glad for, at man nu er i gang med at idriftsætte værket.
– Der er gået under et år fra første spadestik og til, at vi nu så småt er i drift. Det er kun den sidste finish, der mangler, så vi forventer at kunne indvie værket officielt i november, siger han og fortsætter:
– Det har på alle måder været en effektiv byggeproces – og varmeværket er vigtigst af alt leveret til tiden og indenfor budgetrammen. Det har alle aktører i projektet været med til at sikre, og det er vi enormt glade for.
Fleksibelt byggeri fremtidssikrer produktionen
En af hovedaktørerne i projektet er Arkikon, som har tegnet og projekteret det nye halmværk fra start til slut – mens man også har leveret installation af VVS, ventilation og kloak.
– Det betyder, at vi har haft både arkitekter, ingeniører og konstruktører i spil for at sikre, at det endelige resultat lever op til Ringsted Forsynings krav og ønsker, fortæller arkitekt Ulla Rosenlund Knudsen og fortsætter:
– De ønsker har særligt kredset om, at byggeriet skal kunne understøtte den fremtidige udvikling i fjernvarmeproduktionen. Vi har derfor sammen udviklet et koncept, hvor halmladen danner ryg for de funktioner, som kan udvides, men som også skal vises frem.
Projektleder Martin Overbjerg tilføjer, at blikket mod fremtiden er vigtigt, når man bygger et varmeværk baseret udelukkende på biomasse. I Ringsted ser man nemlig biomassen som en trædesten på vejen mod omstillingen af fjernvarmen til mere bæredygtige energikilder, forklarer han:
– Det er med de helt lange briller på, at vi har haft ønsket om, at varmeværket i fremtiden skal kunne rumme andre teknologier. Derfor har vi fået et layout, som gør, at vi ikke låser os selv fast til biomassen. For den måde, vi bruger biomasse på i dag, kommer helt sikkert til at ændre karakter i fremtiden.