Fra en god idé til byens nye vartegn
Opgaven var kærkommen, og idéen var klar fra begyndelsen. Randers’ ikoniske vandtårn på Hadsundvej 94 skulle transformeres fra en spændende, gammel forsyningsbygning til et nyt og eksklusivt boligbyggeri med 360 graders udsigt og plads til store drømme.
”Arkitekturen er kulissen for det liv, der udspiller sig på stedet. Arkitekturen definerer byen, og mennesker skaber liv til byen. Men hvis arkitekturen er ligegyldig, gider menneskerne ikke at besøge og bruge byen.”
En idé fra hjertet
Der var ikke langt fra tanke til handling, da John påtog sig opgaven, og i løbet af kort tid var det første idéoplæg klar. Tanken om ni store og spektakulære lejligheder og en eftertragtet restaurant på toppen af byen var oplagt for John og en god mulighed for at skabe et økonomisk stærkt projekt med en lovende fremtid.
Med et overdækket plateau til en indkørsel og en stilet, nærmest hotelagtig foyer i bunden kunne beboere og besøgende glæde sig over en behagelig ankomst i tørvejr og muligheden for at nyde en afslappende stund i den hyggelige lounge i bygningens stueplan.
De bedste gaver, man kan gi’, er dem, man gerne selv vil ha.
Der er ingen tvivl om, at vandtårnets attraktionsværdi var afgørende for Johns passion for projektet helt fra begyndelsen. Idéen om restauranten på toppen havde blandt andet det formål at give flere adgang til den smukke bygning og den bjergtagende udsigt, der kalder på opmærksomhed.
”Når jeg får en idé til et nyt projekt, bruger jeg tid og kræfter på at forstå kundens udgangspunkt. Et seniorbofællesskab kræver andre tanker end en bolig til en børnefamilie”, fortæller John.
Projektet med vandtårnet udelukker hverken seniorer eller det yngre segment, men det appellerer til folk, der drømmer om en lejlighed, som de ikke kan få andre steder – i en bygning, som vækker opsigt og skaber rammerne for det gode liv. Det kunne godt være John selv.
”Hvad ville jeg, eller folk som mig, sætte pris på?” – spurgte John sig selv. Svaret er en eksklusiv bolig med gennemtænkte detaljer, der giver mening og skaber værdi.
”Det eksklusive kommer til udtryk, når man kan se, at konstruktioner, materialer og hele formgivningen er baseret på intelligente overvejelser om alle de små, men afgørende detaljer. Det er ikke nødvendigvis dyrt, men det er gennembearbejdet og gennemtænkt”, forklarer John.
Idéen lever videre
Uanset om vi taler boliger, restaurant eller noget helt andet, så er vandtårnet på Hadsundvej så speciel en bygning, at det stiller krav til de fremtidige lokaler. Lokalerne skal passe ind i helheden for at bevare det billede, befolkningen har af bygningen. Den er i sig selv et vartegn med en enestående placering og mange muligheder.
”Jeg vil elske at se projektet blive til virkelighed, så byen bliver repræsenteret for noget anderledes. Der er mange spændende bygninger i Randers, men i min verden er der ingen projekter, der virkelig skiller sig ud på alle parametre, både indvendig og udvendig”, vurderer John og forklarer, hvorfor arkitektoniske pejlemærker er supervigtige for byens identitet:
”Arkitekturen er kulissen for det liv, der udspiller sig på stedet. Arkitekturen definerer byen, og mennesker skaber liv til byen. Men hvis arkitekturen er ligegyldig, gider menneskerne ikke at besøge og bruge byen.”
John lægger ikke skjul på, at han synes, vandtårnet er fantastisk. Både bygningen i selv, men også bygningens rolle i byen. Opgaven handler nu om at påvirke folks abstraktionsniveau.
”Et gammelt vandtårn er ikke umiddelbart det, man først forbinder med sin nye bolig. Men hvis vi tillader os selv at skubbe forestillingerne videre end til det visuelle billede, vi bliver begrænset af, når vi ser på tårnet, som det står i dag, så kan det åbne op for mange flere muligheder, end vi kunne forestille os”, konkluderer John.
Paris har Eiffeltårnet, Sidney har Operaen og hvis alt går, som vi håber, får Randers sit eget symbolske fyrtårn. Byens Fyrtårn.