Skip to main content

Byens fyrtårn vækker opsigt og sætter fokus på genanvendelse

20 feb, 2020

Opsigtsvækkende projekt klar til næste fase: Byens nye fyrtårn åben for investorer

Vandtårnet har stået på Hadsundvej siden 1950. Nu er den 39 meter høje mastodont på vej til at få nyt liv.

Arkitekt- og ingeniørfirmaet Arkikon har storstilede planer for det gamle vandtårn på Hadsundvej. Nu bevæger projektet sig ind i næste fase, hvor firmaet leder efter en eller flere samarbejdspartnere.

20 feb. 2020 kl. 06:22
Ivan Freund ivfn@amtsavisen.dk

Randers: Sidste år i november præsenterede arkitekt- og ingeniørfirmaet Arkikon sine storstilede planer for det gamle vandtårn på Hadsundvej.

Nu er projektet nået så vidt, at kommunens udviklingsudvalg har godkendt lokalplanen for området, hvor det gamle vandtårn skal omdannes til et vartegn for fremtidens Randers.

Lokalplanen udlægger området til blandet bolig og erhverv med mulighed for liberalt erhverv, restaurant og boliger. Ombygningen skal opføres i samme højde som den eksisterende vandtank og nedefter.

Dette sikrer, at vandtårnets oprindelige form og udtryk bevares med de karakteristiske seks ben samt trappeopgang.

Planerne for vandtårnet vakte opsigt, da de blev præsenteret i efteråret. Og projektet har siden været genstand for masser af positiv omtale og opmærksomhed. Dog har ingen investorer meldt sig på banen.

– Vi er i gang med projektet. Det står ikke stille. Men der er stadig åbent for investorer, der kan være med til at forme projektet i den ønskede retning, alt efter hvilke funktioner det nye tårn skal rumme. Vi har endnu ikke været ude og lede aktivt efter investorer, men vi håber, at den/de rette samarbejdspartnere dukker op, siger CEO i Arkikon, Thomas Enevold.

“Vi er i gang med projektet. Det står ikke stille. Men der er stadig åbent for investorer, der kan være med til at forme projektet i den ønskede retning, alt efter hvilke funktioner det nye tårn skal rumme.”

Rund fødselsdag

– Projektet åbner op for flere forskellige muligheder og løsninger. Tårnet skal opføres med fleksible vægge og installationer, hvor byggesystemet kommer i moduler. Modulsystemet muliggør, at rummene kan tilpasses løbende til flere forskellige funktioner, og netop derfor er vi altså ikke begrænset til en enkelt, bestemt funktion. Derfor er det rigtig spændende, hvad fremtiden bringer for det gamle vandtårn. Vi kan dog sige, at uanset hvilke funktioner tårnet skal rumme, vil vi bevare forbindelsen til tårnets historie ved at arbejde videre med bygningens oprindelige æstetik og funktionelle form.

Da byens nye fyrtårn blev præsenteret i efteråret, forlød det fra CEO, Thomas Enevold, at han håbede, at byggeriet kan gå i gang i år og være nået rimeligt langt.

– Jeg fylder 50 år i oktober og har aftalt med mine kolleger, at vi kan holde rund fødselsdag i tårnet. Det havde nok bedre været bedre i december, men nu må vi se, om det bliver i et færdigt byggeri eller på en byggeplads, sagde Thomas Enevold dengang til Randers Amtsavis.

I dag lyder meldingen:
– Projektet er i sin indledende udviklingsfase, og ud fra den positive opmærksomhed, vi har oplevet, har vi god grund til at tro på vores oprindelige planer om at realisere projektet i 2020. Så hvis alt går, som vi håber, kommer der til at ske noget på Hadsundvej 94 i Randers i løbet af året. Den næste tid vil så vise, hvilke behov og ønsker til funktioner, vi skal arbejde videre med. Alle muligheder er åbne, og alle ambitioner er velkomne.

Højtravende vartegn

I 2012 udskrev Verdo en offentlig idékonkurrence omkring den fremtidige og økonomisk bæredygtige anvendelse af vandtårnet med målet om at få vandtårnet indpasset i en permanent og fremtidssikret løsning.

Arkitektfirmaet Smærup og Wessman, som i 2018 blev en del af Arkikon, vandt konkurrencen med forslaget om at transformere tårnet til en moderne boligejendom med restaurant på toppen. Projektet var populært, men tidens økonomiske udfordringer medførte, at boligerne aldrig blev en realitet.

Men attraktionsfaktoren giver anledning til at prøve igen og til at stræbe efter fyrtårns-titlen. En titel, der stiller krav til funktionaliteten.

Bolig, restaurant, kontor eller noget helt fjerde. Uanset hvilke funktioner vandtårnet får, vil det altid være kendt som et af byens højtravende vartegn, mener de hos Arkikon.

Arkikon Arkitekterne i Randers og Grenaa

Arkikon bygger videre på over 30 års erfaring, hvor grundlaget til arkitekt- og ingeniørfirmaet Glindvad & Jeppesen blev lagt i 1986.

I 2008 skiftede virksomheden navn til Arkikon som et led i et generationsskifte.

I 2018 opkøbte Arkikon tegnestuen Smærup & Wessman, i Randers.

I dag har firmaet kontorer i Randers på Reberbanevej 10 og i Grenaa på Fornæsvej 9.

Kilde: Arkikon

Det ikoniske vandtårn

Vandtårnet på adressen Hadsundvej 94, Randers NØ, er opført i årene 1949-50 af entreprenørfirmaet Højgaard & Schultz og tegnet af arkitekt Poul H. Mørck.
Tårnet fremstår i jernbeton i en modernistisk-funktionel stil, som er typisk for sin tid – men skiller sig ud som et ikon i bybilledet.

Verdo har brugt vandtårnet med de oprindelige funktioner indtil oktober 2009.
Efterfølgende har det 38 meter høje tårn været vært for åbent hus-arrangementer som den årlige ”Vandets dag”.

Den smukke 360 graders udsigt over byen og fjorden fra en højde på omtrent 94 meter over havets overflade har tiltrukket mange besøgende og fungeret som en attraktion i sig selv.

Kilde: Arkikon

Restaurant i gammelt vandtårn – genial genanvendelse

20 feb. 2020 kl. 11:57
Chefredaktør Axel Præstmark axpr@amtsavisen.dk

Det er og bliver en god idé at forsøge at finde muligheder for anvendelse af det gamle vandtårn på Hadsundvej i Randers. Det vil være mere end almindelig ærgerligt at miste et af vores mangeårige randrusianske vartegn, blot fordi der ikke længere er brug for det som vandtårn, og blot fordi det ikke i første forsøg lykkedes at omdanne det ikoniske og æstetisk smukke bygningsværk og gøre det egnet som boliger.

Det er godt for Randers og randrusianerne, at arkitekt- og ingeniørfirmaet Arkikon holder fanen højt og i dag fører den plan videre, som arkitekterne Smærup & Wessman fødte i 2012, men som på bagkant af den vestlige verdens finanskrise ikke lod sig realisere dengang. Det er godt, at Arkikon har den stædighed, der ofte er nødvendig, hvis man her i livet vil virkeliggøre sine planer.

Fordi boligbyggeri i et gammelt vandtårn ikke lod sig realisere i 2012, er det ikke nødvendigvis ensbetydende med, at det ikke kan lade sig gøre i 2020 eller 2021 eller 2022. Årene går, og meget forandrer sig, og pludselig er forudsætningerne blevet bedre – for ombygning af gamle vandtårne eksempelvis. Op på hingsten igen, Randers. En ny lokalplan, der muliggør boliger i kombination med kontorer og restaurant er netop godkendt og giver nye muligheder for en fantastisk ombygning af det karakteristiske vandtårn med de seks slanke ben og opgang.

Det gamle vandtårn på Hadsundvej vil med boliger, kontorer og restaurant øverst blive en attraktion og et vartegn for Randers, som ingen andre byer vil kunne fremvise lignende eksempler på – et spektakulært eksempel på genanvendelse i en verden, hvor netop genanvendelse er bydende nødvendig for selvsamme verdens overlevelse.

Midt i det største byggeboom i Randers i mands minde vil et eksklusivt boligbyggeri i det 39 meter høje vandtårn fra 1950 smukt supplere de hundredvis af mere almindelige boliger, der netop nu skyder op i sporbyen, på Thors Bakke, på kasernegrunden og mange andre steder i vores skønne by.

“Et spektakulært eksempel på genanvendelse i en verden, hvor netop genanvendelse er bydende nødvendig for selvsamme verdens overlevelse.”

Aktuelt